Het invullen voor de ander ‘wat denk ik dat de ander wil/kan/bedoelt’ in plaats van open en niet suggestief doorvragen en je laten verwonderen door het antwoord staat vaak het durven dromen en het uitspreken van de meest optimale situatie voorafgaand aan een groot project in de weg.

Roeland: Nadat een poging om Everest te beklimmen strandde op 7000 meter, ging ik nadenken wat de meest optimale situatie zou zijn voor mij om die berg nogmaals te proberen. Ik wilde alleen samen met iemand klimmen, als dat voor mij een meerwaarde zou zijn, zowel fysiek als mentaal.

Als ik geen klimpartner zou kunnen vinden, dan zou ik heel graag iemand in het dal hebben die op me wacht, die er voor me is en waar ik mentaal mee zou kunnen sparren.

Ik had enkele mensen in mijn hoofd die ik heel graag mee zou hebben, maar dat durfde ik niet te delen. Want waarom zouden deze mensen voor ‘mij’ mee gaan, 2 maanden naar Everest?

Jennie: Al van kinds af aan wil ik de grote bergen zien, maar dat is er helaas nog nooit van gekomen. In de Alpen heb ik best al wat bergjes gezien, maar de grote toppen op aarde zou ik nog graag een keer willen bewonderen. Daarnaast spreekt de cultuur in Nepal me heel erg aan en zou ik dat land graag een keer bezoeken. Maar ik durf niet met Roeland mee te gaan, ‘jij zult mij wel niet meewillen want je bent zo veel beter /je hebt niks aan mij’

Het invullen voor de ander ‘wat denk ik dat de ander wil/kan/bedoelt’ in plaats van open en niet suggestief doorvragen en je laten verwonderen door het antwoord staat vaak het durven dromen en het uitspreken van de meest optimale situatie voorafgaand aan een project in de weg.

Durf jij uit te spreken wat de beste optie is, ook al is dat in je hoofd onmogelijk of kan dat niet omdat je denkt voor de ander in plaats van dit te bespreken; Dit is meestal gebaseerd op aannames en jouw eigen irrationele gedachten en zelden gebaseerd op wat je echt zou willen, wat in jouw beleving echt de meest optimale situatie zou zijn;

“ja maar dat kan toch niet” of “ja maar het is niet realistisch dit zo te willen” is een vaak gehoorde uitspraak.

Uiteindelijk durfde wij het wel uit te spreken naar elkaar en kwamen we erachter dat onze dromen in lijn lagen met de meest ideale situatie. Roeland kan klimmen en heeft ondersteuning in het dal. Jennie kan mee naar de grote bergen met iemand die er al heel vaak geweest is. En zo werd uitspreken het startpunt voor de meest optimale situatie.